Világítás és szerelvényezés otthonunkban

Világítás és szerelvényezés otthonunkban

A feladat látszólag egyszerű…

Azonban az, hogy egy házban vagy lakásban minden praktikus legyen, alapos tervezést és átgondolást igényel. Ennek hiányában végül külső kábeleket és hosszasan kígyózó elosztókat találunk magunk körül. A jól átgondolt tervezéssel rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg már azáltal is, hogy elkerüljük a plusz munkát.

A falak, ajtók, lépcsők, sőt: a bútorok pontos helyét sem a kész lakásban találjuk ki, ezért ne tegyünk ezt az elektromos “dolgokkal” sem! 

A világítás megtervezésekor jó, ha már tudjuk az alaprajzi elrendezéseket, az adott tér funkcióját és a leendő bútorok méretét / helyét is legalább megközelítőleg. Fontos lehet a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének ismerete is. 

Íme néhány támpont:

Világítástervezés - Nappali

A nappali

  • A mennyezeti kiállások mindig kerüljenek az asztalok fölé és a tér középpontjába is!
  • Általános világítás mellett érdemes hangulatvilágításban gondolkozni, és erős takarítófényről is gondoskodni kell. Mindezt persze úgy, hogy külön-külön is kapcsolni lehessen a különböző funkciójú világítási köröket. 
  • Általában az étkező körüli falszakaszok a legalkalmasabbak arra, hogy képekkel dekoráljuk őket. Dekoratív fali lámpatestekkel vagy mennyezeti (álmennyezeti) spotokkal könnyedén kiemelhetjük egy-egy szakaszát a falnak. Itt is érdemes előre gondolkozni a kiemelendő tárgy méretén.
  • Ülőgarnitúra mellé érdemes egy állólámpát is betenni, vagy dekoratív kis szekrényen, asztalon asztali lámpának helyet biztosítani. Ebben az esetben a dugaljakról se feledkezzünk meg!
  • Végül az általános érvényű szabály: konnektorból sosincs elég!

Világítástervezés - konyha és étkező

Az étkező

Az étkezőasztal fölé mindenképpen kiállás kell. Bármilyen általános világítást is válasszunk, a plusz függeszték elengedhetetlen. Itt fontos az asztal helyének pontos meghatározása, és a méret ismerete is. Csúnyán elrontja az összképet, ha a lámpa nem középre esik.

A konyha

A konyhában legfontosabb a megfelelő világítás kialakítása. Legjobb, ha erős általános világításban és munkapult világításban gondolkozunk. Az általános világítást biztosíthatjuk egy nagyobb központi lámpával vagy több kisebbel. A munkapult megvilágítását helyi fénnyel oldjuk meg, amihez általában LED sáv világítást használunk.

Belekezdene? Segítünk.